Een padelbaan is het veld waar padel op wordt gespeeld. Vaak is het 2 tegen 2, maar er zijn ook banen waar 1 tegen 1 gespeeld wordt. Deze padel banen hebben verschillende afmetingen. Beiden banen zijn 20 meter lang, maar de enkelspelen is 6 meter breed, terwijl de baan waar 2 tegen 2 wordt gespeeld een breedte van 10 meter heeft.
Een padelbaan bevindt zich vaak in een padel kooi, zodat de muren goed gebruikt kunnen worden voor het spel. Je kunt een padel baan zowel binnen als buiten aanleggen. Het voordeel is dat het binnen niet regent of stormt en dat je bij het aanleggen van een padelbaan daar geen rekening mee hoeft te houden.
Padelbaan afmetingen
De afmetingen van een padelbaan zijn als volgt:
Een padelbaan is altijd 20 meter lang, enkel de breedte verschilt. Als je een padelbaan wilt aanleggen, is het eerst goed om te bepalen of je een enkelspel baan of een baan waar je 2 tegen 2 kan spelen wilt.
Elk padel veld heeft glazen wanden. Deze wanden kunnen 8, 10 of 12 mm dik zijn. Dit is een belangrijk detail bij de aanleg van een padelbaan. Ook heeft de padelbaan lijnen in het veld, welke 5 centimeter dik moeten zijn. Daarnaast moet het net een hoogte hebben van 92 centimeter
Op 6,75 meter van het net ligt de service lijn. Daarachter heb je 2.25 meter om te serveren. Totaal heeft een padelbaan 231 of 147 vierkante meter, afhankelijk of het een enkelspel is of een baan waar je dubbel kan spelen.
Padelbaan aanleggen
Wanneer je een padelbaan wilt aanleggen, moet je goed kijken naar bedrijven die dit voor je kunnen regelen. Er moet genoeg ruimte zijn en je moet de vergunningen regelen met de gemeente.
Wanneer je een indoor padelbaan wilt, moet je goed kijken naar de hoogte van het dak. Deze hoogte is het liefst 7 a 8 meter hoog. Hoe hoger, hoe beter. Ook de ondergrond is belangrijk, een betonlaag is het beste, aangezien een padelbaan relatief zwaar is.
Voor binnenbanen is 10 centimeter dik beton het beste, maar voor buitenbanen is sneldrogend asfalt weer beter. Met sneldrogend asfalt heb je minder last van het weer wanneer het regent. Daarnaast is ook de fundering van een padelbaan belangrijk zodat de baan niet zakt.
Je kunt zowel een gebogen als ongebogen fundering kiezen. Het verschil zit hem vooral in de prijs, de ongebogen fundering is goedkoper, maar heeft wel meer onderhoud nodig. Wanneer je de keuze maakt om een baan voor langere tijd te gebruiken (wat logisch is), kun je beter een gebogen fundering nemen. De extra kosten voor een ongebogen fundering kunnen namelijk erg oplopen.
Welk gras ga je laten aanleggen?
De meeste padelbanen beschikken over kunstgras. Dit gras is zo ontworpen dat het tegen buitengewone slijtage kan. Een padelbaan wordt namelijk veel gebruikt, waardoor het zonde zou zijn als het kunstgras snel kapot gaat. Het kunstgras dat je aanlegt moet tussen de 12 en 14 millimeter hoog zijn. Kwaliteit Kunstgras is beter dan kwantiteit, het is misschien goedkoper, maar op lange termijn is kwaliteit belangrijker zodat het niet stuk gaat.
Prijs padelbaan en kosten padelbaan
Een padelbaan is niet goedkoop, de kosten vallen mee wanneer je ervoor kiest om het te bouwen op een oude tennisbaan, maar wanneer je deze keuze niet kan maken gaan de kosten al snel richting de 50 à 60.000 euro. Hier zitten grondkosten, fundering kosten, constructie van de kooi kosten, kosten van de bovenlaag en algemene kosten bij.
Conclusie:
Bij het aanleggen van een padelbaan zijn er veel factoren die een belangrijke rol spelen. Kies nauwkeurig en maak de juiste keuzes. kwantiteit niet boven kwaliteit plaatsen, want je wil op lange termijn ook klanten tevreden houden met een mooie baan. Ga er daarom vanuit in je begroting dat een baan 60.000 euro gaat kosten. Het kan dan alleen maar meevallen en je hebt uiteindelijk een echte top padel kooi. Wil je graag meer weten over padel? Check dan onze ultieme gids voor padel!